Sarah Hellström | Om mig
12
page-template-default,page,page-id-12,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

OM MIG

Bakgrund

Jag växte upp i en liten håla vid namn Trånghalla, strax utanför Jönköping. Det var en fantastisk plats att växa upp på med tillgång till natur och vatten precis utanför dörren. Jag brukar säga att jag är ett riktigt barfota barn – Älskade, och älskar fortfarande att vara utomhus!

Flyttade som 19 åring, sommaren efter studenten, till New York där jag bodde i nästan 1 år.

Tanken var mest att komma hemifrån och se något annat och New York har alltid varit en stad som lockat. Såhär i efterhand kan jag se att det året fick mig att växa otroligt mycket som person och det la också en stor grund till min karriär inom hälsa.

Här började mitt kost och träningsintresse utvecklas mer till hälsa i helhet och vikten av balans – varför människor inte har en sund relation till mat och träning, och varför människor som har det ändå inte mår bra i helhet.

Jag flyttade till Stockholm 2012 och gick en hälsoutbildning för att utvecklas inom hälsopromotion och helhetshälsa och började därefter jobba som livsstilscoach och personlig tränare, i första hand med fokus på personer med övervikt och fetma. När jag gick från anställd till egen, valde jag att bredda mig och lägga mer fokus på utveckling och hälsopromotion, dvs förebygga istället för att bota och idag är jag också mycket inne på den mentala biten då hela vårt välmående faktiskt börjar där.

Idag bor jag deltid i Stockholm, och resterande tid i Marbella.

Vem är jag?

Jag har ända sen jag var liten haft ett genuint intresse människor. Alltid intresserat mig för hur människan fungerar, allt från kroppsligt till hur vi tänker, samt människors olikheter och historia.

Vad det gäller hälsa så började det nog mycket inom idrotten. Jag har alltid varit en ”sport-tjej”. Minns min namn skylt på dagis som fröknarna hade gjort, ”Sarah – Den sportiga”. Började tidigt med kampsport och hängde ofta med pappa i judohallen, sen provade jag allt från basket, friidrott och dans tills jag slutligen bestämde mig för att satsa helhjärtat på tennisen. Under 11 år var jag väldigt aktiv.

Tack vare alla idrotter så har jag alltid uppskattat träningen och sett den som en naturlig del av mitt liv. Med åren kom jag också att tycka att träning var ett sätt att sköta om den mentala hälsan.

Ett annat intresse som växte fram tidigt för mig var mat, både intresset för kostens betydelse men också bara att äta i sig. Jag älskar mat, och har alltid gjort så för mig är det stor del av livet vilket gör att jag tycker det är ännu viktigare att ha ett sunt förhållningssätt till det för annars kan vi heller inte njuta av det.

Det är också viktigt att beröra kostens betydelse och förstå vilken avgörande roll den har för hur vi mår både idag och i framtiden. När jag bodde i USA fick jag många skrämmande insikter om dagens matindustri och hur det påverkat vår hälsa negativt i nutid, ett av mina favoritämnen att föreläsa om.

På daglig basis föredrar jag enkel, hälsosam och lyxig mat, och ”lyxig mat” behöver nödvändigtvis varken kosta dig mera tid eller pengar, men det sätter lite guldkant på vardagen!

Får jag bestämma blir det oftast varma sallader, vegetariska rätter, eller fisk. Bak blir ofta bröd, rawfood bollar och det mesta med banan i av någon konstig anledning, för banan i sig äter jag helst inte. Jag är också väldigt svag för jordnötssmör, och just nu är jag väldigt inne på sötpotatis och pumpa, så gott!

 

Erfarenheter av ohälsa

Under mina snart 29 år har jag alltid, mer eller mindre, sett hälsosam ut till det yttre, alltid fått höra men du som ser så ”smal och hälsosam ut kan väl inte ha några hälsoproblem” och det är något jag tycker är viktigt att beröra. Hur du ser ut på utsidan har väldigt lite att göra med hur du mår i helhet.

För mig har stress genomgående varit ett stort problem genom livet, och då pratar jag framför allt om inre och mental stress. Att ha mycket att göra, många bollar i luften är inte att vara stressad. Tvärtom kan det vara mer stressande att ha lite att göra.

Men just fenomenet av den stress som pågår i vår egen hjärna har idag blivit ett av våra största hälsoproblemen.

Vi föds in i ett väldigt hårt stress-klimat vilket gör att vi knappt hinner reflektera innan vi hamnar i ohälsa och det är inte för inte som stress idag har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

För mig började detta tidigt, vilket jag också ser blir allt vanligare. Jag kom in i alla skd normer om hur saker och ting ”bör / inte bör vara”, och alla ”borden och måsten”, skapade väldigt mycket prestationsångest och känslor av otillräcklighet.

Jag ställde otroligt höga krav på mig själv och såg istället för allt jag åstadkommit, allt jag inte gjorde eller var. Många känner säkert igen sig i det där ”duktiga flicka syndromet”. Jag var också expert på att vara alla människor, (alla förutom mig själv) till lags, något som i längden tyvärr ofta resulterar i att vi skadar oss själva.

Jag hade också en förmåga av att stänga in problem och framför allt känslor för att utåt visa en stark fasad och det var lättare att skoja bort saker som var jobbiga än att faktiskt prata om dem. Min sanning var att man var misslyckad om man visade sig svag och det kunde ju bli ”pinsamt”.

För mig mynnade detta ut i otroligt mycket mental stress som även kom att påverka min fysiska hälsa, och jag insåg först många år senare att det kom ifrån ett beteendemönster jag haft under väldigt väldigt lång tid. Att bli medvetenhet är det första steget till förändring och en av de viktigaste ståndpunkterna i välmående och hälsa för det gäller att lära sig att bemästra sina akilleshälar.

Idag är jag otroligt tacksam för den resan jag har behövt att göra i mig själv för den har gett mig insikt om hur viktigt det är att ta hand om sin själ.

Samhället vi växer upp i, människor vi omger oss med, normer och regler som finns därute, sociala medier osv formar vår identitet och tyvärr gör det att vi tappar bort oss själva, vem vi egentligen är. Vårt sanna jag.

 

Avslutningsvis – Min filosofi

Jag jobbar idag i huvudsak med helhetshälsa där den mentala biten är minst lika viktig som den fysiska. Kost och träning är 2 viktiga byggstenar i vårt välmående men hälsa är så mycket mer än att bara äta rätt och röra på sig. Jag brukar prata om hälsa i 4 kategorier som alla mer eller mindre behöver vårdas och vattnas för att vi ska känna oss tillfreds och ha balans & harmoni i vårt liv – biologisk, mental, social hälsa & spirituell hälsa. 

Jag tror mycket på att hitta ett sunt förhållningssätt till livet i helhet, att förstå att hälsa handlar om att MÅ BRA, både i kropp och själ. Inte ha den perfekta kroppen, äta exakt antal rätt kalorier, ha mycket pengar på banken eller ha flest följare på Instagram. Utan det handlar snarare om att leva en lyckligt liv, att vakna med energi på morgonen, känna mening med det du gör, en vardag där problem och misslyckanden inte bryter ner dig – utan tvärtom stärker dig, och kanske viktigaste av allt, du kan njuta av nuet och känner tacksamhet över det du har. Varje dag är en gåva! Konstigt nog har vi människor en förmåga att glömma det, alltid sträva efter något bättre, längta efter något annat, och fastna i allt som inte är bra. Dessutom låter vi gärna det äta upp resten av kakan och glömmer att livet i helhet är rätt fantastiskt. Likadant hur vi många gånger ser på oss själva.

Problem är och kommer alltid vara en del av livet, tack och lov, det är ju de som utvecklar oss och skapar kontraster. Jag tror på att ändra förhållningssätt till allt som begränsar oss för att istället börjar se vilka otroliga möjligheter vi har!

Det kommer alltid finnas omständigheter som kan påverka oss i negativ riktning, men det är upp till dig och mig om vi tillåter det hända – ”It´s your attitude that determines your altitude”. När vi bemästrar det kan vi börja skapa den perfekta balansen i vårt eget liv!

Det börjar med dig, och det börjar inifrån.